USPON ASTROLOGIJE

istock_000013575334xsmall

Želimo vas malo provesti kroz istoriju astrologije i neka istaći neka zvučna imena, kao i neke zvučne prognoze. Zaista je nebrojeno puta zabilježeno da je neki astroloh proračunao tačan datum svoje smrti, ali ne samo to; nego i mnoge druge aspekte koji se tiču života, počevši od razvoda braka nekog poznatog para pa sve do uspjeha pojedinih istorisjkih ličnosti.

Od 805. do 886. djelovao je najveći astrolog muslimanskog svijeta Muhamed Omar al Balkhi. Slijedi ga Albatenji matematičar, zatim Abraham ben Meir. Ovo je doba oko godine 1000-te kada astrologija prelazi u ruke kršćana i počinje se uvoditi kao praktična vještina. Kreće era popularizacije astrologije. Papa Silvester II, najučeniji čovjek svog doba, učio je astrologiju kod Sarakana u Španiji.1216. do 1227.

Papa Honorije pravi tablice kretanja planeta i time pridobija u vjerovanje u astrologiju osnivača eksperimentalne nauke, filozofa Rogera Bacona koji počinje čvrsto vjerovati u astrologiju iako čvrsto vjeruje u prirodne nauke. Od tada astrologija uzima veliki zamah i kod velikih imena, pa je tako sv. Toma Akvinski učenik Alberta Velikog izjavio “Zvijezde utiču na tijelo i karakter čovjeka, a Bog pomaže milošću svojom”.

Poslije toga se astrologija otela i zašla u sve domove visokog društva i skoro u svaki dvor svake kraljevine te bez njihovog signala nema ni juriša ni podizanja bijele zastave. Arnalno de Vilanuova, liječnik, matematičar, savjetik Bonaficija VIII, Benedikta XI, burno živio, studira teologiju i medicinu, pozvao ga Petar III da mu uradi horoskop, i on  mu proračunava smrt za jedanaesti mjesec 1285, kada je Petar i umro. Uči sviju da se organ tijela ne smije rezati dok je Mjesec u njegovom znaku.

Od 1250. do 1316., Petrus Abanus iz Aponoa, prof. filozofije i medicine, prvi se usudio da napravi horoskop Isusa. Papa Urban V, ustanovio je prvi kolegij astrologa. Papa Julije II traži da mu se izradi horoskop za dan krunisanja. Učeni astrolog patrijarh Fotije postaje učitelj baš svetog Ćirila, dobro nam poznatog slavena.

Johan Štefner proračunao je dan svoje smrti. Zatvorio se u sobu s prijataljima da je izbjegne, popeo se na stolicu da dohvati knjigu i tako nesretno pao da je izgubio život.

Šener Johan imao je jedan od ljepših horoskopa a kasnije i možda najljepši spomenik: njegov lik je krasio novčanicu od 1000 DM.

Poet Mirandola ismijava astrologe, ali mu  jedan proračunava horoskop i daje prognozu za njegovu smrt i pogađa. Poznati u nizu astrologa koji se uz proračune oslanjao i na vlastitu intuiciju jeste Michael de Notre Dame, iliti Nostradamus. Papa Leon x osniva katedru astrologije na Rimskom univerzitetu i tada astrologija zaista uzima zalet koji traje i danas.

Ovdje ćemo se zadržati na sadašnjosti i preporučiti svima da ne nasjedaju na razne reklame raznih kvazi astrologa; Astrologija je nauka koja, uz konstantno poručavanje i rast, traži i iskustvo. Postoje razni forumi o astrologiji ali isto tako postoje razni pojedinci koji su samo začeprkali površinu i misle da su astrolozi.

Astrologijom se bavimo već 10 godina profesionalno i svi naši klijenti su nas preporučili svojim prijateljima i rodbini, dakle, to sve govori o nama.

Posjetite našu Fb stranicu Astropraksa ili naš Fb profoil Azra Nedžad Dzakulić.

 

13438812_1639509426375453_4084149929461541813_n

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s