RECEPT ZA LJUBAV PREMA SEBI U 7. KORAKA

Ljubav prema sebi je popularan termin danas, da se u obicnim razgovorima cesto pominje. “Moraš voljeti sebe više”, “Zašto ne voliš sebe?” “Ako zaista voliš sebe, ovo ti se ne bi dogadjalo”, “Ne možeš voljeti drugu osobu ako ne voliš sebe”….i ovako u nedogled. Zvući poznato?

o-SELF-LOVE-facebook

Ovo su samo neka od upustava u kojima čujemo termin “ljubav prema”, bilo da primamo ili predlažemo načine za više životnog ispunjenja.

Ljubav prema sebi je važna za dobar život. Ona utiče na to koga odabirete za partnera, ona je slika koju odražavate na poslu, i kako se nosite sa životnim problemima.
Ona je toliko važna za vaše blagostanje stoga je važno da znate kako da unesete više ljubavi u svoj život.

Šta je onda ljubav prema sebi?

Da li je to nešto što možete kupiti, nabaviti kao šminku ili odjeću? Možete li to postići čitajuci nešto novo, inspirativno? Ili, može li vam nova veza donijeti više ljubavi prema sebi? Odgovor na sva ova pitanja je NE.
Iako ovo sve daje dobar osjećaj ili zadovoljstvo, ne možete povećati ljubav prema sebi kroz ove vrste aktivnosti. Ljubav prema sebi nije samou tome da se osjecate dobro.

Ljubav prema sebi je stanje zahvalnosti za sebe koja raste iz aktivnosti koja podržavaju naš fizicki, duhovni i psihološki rast. Ljubav prema sebi je dinamična, raste prema broju aktivnosti koje nas dovode do sazrijevanja.
Kad djelujemo na način da to povećava ljubav prema nama samima, dakle, ljubav prema sebi, počinjemo mnogo bolje da prihvatamo naše slabosti, kao i naše snage, imamo manje potrebe da objašnjavamo naše postupke, imamo suosjećanje za sebe kao ljudsko bice koje se bori da pronadje vlastito značenje, više smo usmjereni na našu životnu svrhu i vrijednosti, i oćekujemo ispunjenje kroz naše vlastite napore.

Recept u 7 koraka za Ljubav prema sebi

1. Postani svjestan
Osobe koje imaju više ljubavi prema sebi teže da znaju zašto nešto misle, osjećaju ili žele. Oni su svjesni onoga ko su i djeluju na osnovu tog saznanja, radije nego na osnovu šta drugi za njih žele.

2. Djeluj
Djeluj na osnovu onog što ti je potrebno, radije nego na osnovu onog što bi želio. Osjećaćeš se dobro kad se okreneš od onog što čini da se osjećaš dobro i uzbudljivo, prema onome što ti je potrebno da ostaneš jak, centriran, i napreduješ u životu. Ako ostaneš centriran na onom što ti je potrebno okrećeš se od automatskih navika koje te dovode u probleme, koji te drže zaglavljenog u prošlosti i manjoj ljubavi prema sebi.

3. Njeguj sebe
Voljećeš se više ako se budeš bolje brinuo o svojim osnovnim potrebama. Osobe koje sebe više vole, njeguju sebe svakodnevno kroz zdrave aktivnosti kao što su briga o namirnicama koje konzumiraju, odgovarajući odmor i san, intimnost i zdrava društvena interakcija.

4. Postavi granice
Voljećeš sebe više kad postaviš granice ili kažeš ne, poslu, ljubavi ili aktivnostima koje te iscrpljuju ili povrijedjuju fizički, emocionalno i duhovno, ili slabo izražavaju ono što si ti.

5. Zaštiti se
Odaberite prave ljude oko sebe. Posebno se oslobodi tzv. “prijatelja” koji uživaju u vašoj patnji i gubitku, radije nego u sreći i uspjehu. Oslobodite se takvih! Nemate dovoljno vremena koje biste trošili na ljude oduzimaju sjaj vašem licu koji kaže “Ja iskreno volim sebe i život”. Voljećete i poštivati sebe više.

6. Oprostite sebi
Mnogo osoba zna biti tako stroga prema sebi. Kažnjavamo sebe za greške, koje su nam pomogle u rastu i napredovanju, na način da svaljujemo na pleća preveliku odgovornost. Morate prihvatiti činjenicu da niste savršeni, prije nego zavolite u potpunosti. Vježbajte biti manje strogi prema sebi kad pravite greške. Zapamtite, ne postoji neuspjeh, ako naučite ili rastete učeći na svojim greškama, postoje samo naučene lekcije.

7. Živi s namjerom
Više ćete sebe voljeti i prihvatati ako budete živjeći sa svrhom i planom. Vaša svrha ne mora biti uvijek jasna. Ako imate namjeru da živite smislen i zdrav život i osjećate se dobro u vezi sebe, kada ostvarite svrhu. Osjećaćete se dobro kad vidite da ste ostvarili ono što ste naumili. Potrebno je da postavite namjeru za to.

Ako odaberete samo neke od koraka koji su ovdje navedeni u ljubavi prema sebi, voljećete sebe više i prihvatati u većoj mjeri.
Pomislite koliko ćete sebe voljeti tek kad napravite svih sedam koraka. Ukoliko uspijete vježbati navedene korake, ohrabrićete i druge da se izraze na isti način. Što više ljubavi imate za sebe, bolje ste se pripremili i za sve odnose koje gradite. Čak i više, počeće te privlačiti ljude i okolnosti koje podržavaju vaše blagostanje.

 

Izvor: Škola za dušu

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s