ŠKORPIJA- NEUHVATLJIVA DUŠA ZODIJAKA

HOROSKOPSKI ZNAK – ŠKORPION

scorpio-stanley-morrison

Dvije životinje koriste se za predstavljanje Škorpiona, Orao i Škorpion. Orao je sposoban za postizanje velikih visina, jer on je magistrirao svoju najnižu prirodu i prevladao svoje strasti i napade iz svoje senzualne sfere. Orao se izdigao iznad fizičkog svijeta, jer se regenerisao. Škorpion, međutim, predstavlja one koji nisu obnovili svoje misli i akcije i još uvijek žive degenerativan život. On koristi svoju lukavosti i napada kad najmanje očekujete. On zadovoljavaja svoje strasti, bez obzira na posljedice.

Opisaću generalno Škorpina, a kako bi sagledali temeljnje porive ovog znaka:

Škorpioni su generalno ambiciozni, učinkoviti, hrabri, snalažljivi i intuitivni. No, oni također mogu biti ljubomorni, sarkastični, ogorčeni, tvrdoglavi, posesivni i osvetoljubivi. (ovo im je mana!) Osobe Škorpioni uživaju u nemogućim zadacima. Oni vole rad koji zahtijeva kontinuitet, tačno određen trud i intenzivnu koncentraciju. Rođeni su detektivi.

Škorpion ulaže veliku volju i odlučnost kako bi ostvario sve što je uzeo u obavezu. Imaju analitički um, snažnu intuiciju (jer su vodeni znak), moć razuma, percepciju, sposobnost dugoročnog planiranja, magnetizam i energiju. Također imaju vrlo određen način mišljenja. Ovo mišljenje može biti toliko ‘kruto’ da nikakva količina uvjeravanja neće učiniti da ga promijeni. (Škorpion je polaritet znaka Bika, koji je tvrdoglav, i u svojoj suprotnosti preuzima ove osobine).

Lako sklapa prijataljstva. Kao prijatelji, Škorpije ipak vole znati tuđe  planove, ali, zbog svoje tajnovitost, ne žele nužno da drugi znaju njihove planove. Ipak, sposobni su za ekstremna samožrtvovanja za one koje vole. Ako neko prijeti njihovim voljenima, na bilo koji način, Škorpije smatraju to kao da su one također ugrožene. To uzrokuje da Škorpije instinktivno napadaju, bilo verbalno ili fizički.

Budući da je Škorpionska podsvijest više pod kontrolom od njihove svijesti, pod kritikom gube svaku moć prosuđivanja. Kad su napadnuti oni učinkovito koriste i tišinu i sarkazam. Nažalost, njihov sarkazam je najčešće – osvetoljubiv. Oni mogu, i vjerojatno da hoće, čekati toliko dugo dok ne dobiju potpunu zadovoljštinu. I po 30 godina mogu čekati na osvetu!

Obično je teško prevariti Škorpiona jer njihova intuicija im omogućava da razumiju motive drugih ljudi. Oni vladaju 8. Kućom Zodiaka, vide i ono što drugima nije baš vidljivo. Oni dobivaju vrlo jak prvi dojam o drugima na osnovu kojeg doživljavaju naklonost ili odbojnost za te osobe.

Ipak, Škorpije trebaju naučiti fleksibilnost (inače su FIKSNI znak koji ne voli puno promjena), kako u razmišljanju, tako i u djelovanju. Nakon što je njihov smjer djelovanja postavljen, teško im ga  je preusmjeriti. Škorpion  će radije ići duboko nego široko. Njihov moderni vladar je Pluton, planet suštine. Što intenzivnije to bolje. Šta god da radili oni moraju biti duboko uvučeni. Stvari ‘na pola srca’ nisu za njih. Sve ili ništa je njihova mjera. Ili ginem ili se prosvijetljujem!

Viđenje Skopiona iz ugla astrologa (A Pleše-Džakulić),

Škorpioni prodiru u dubine svega što ih zanima. Oni moraju znati sve dok ostaju misteriozni i tajnoviti. Iako možda tako na površini ne izgleda, ispod površine kriju snažne emocije, rekla bih vulkane emocija i želja kojima su motivisani. Ova snaga je jedan od razloga njihove velike izdržljivosti. Ponekad u svojim bitkama gaze druge u  procesu u kojem dolaze do cilja. To je razlog zašto su ponekad klasificirani kao veliki sveci ili veliki griješnici.  Uvijek hodaju po rubu. Moraju osjetiti adrenalin, kako bi se osjetili živima. Misle da su jači od života! Bore se da pobjede, ne samo neprijatelja, nego sam život. Nekako su poput ratobornih polubogova.

Sebi često pripisuju ulogu i suca i porote i dželata, a čak i sebe kažnjavaju nepotrebno s vremena na vrijeme. Stoga su – autodestruktivni. Moraju dotaći dno i ponor kako bi se ponovo uzdigli. I druge često povuku u svoju destrukciju. Ali drugi se nisu navikli na ‘preživljavanja ‘ toliko crnih dubina. Drugi mogu pobjeći od njih, jer misle da tonu. Ali nema emotivno oronule i potonule Škorpije. Oni uvijek nađu načina kako da se regenerišu. (njihov ladar je Pluton  –  planet regeneracije). Čak mislim da njima odgovara da tonu u crne ponore svojih misli i emocija, a kako  bi osjetili onaj potpuni intenzitet emocija koji nije dostupan ostalim smrtnicima, kako bi se ponovo osjetili da žive. Poput feniksa koji izgori u vlastitoj vatri da bi se ponovo rodio u vlastitom pepelu. Oni su sebi dovoljni, ali ne nužno i samouvjereni. Ne traže aktivno pljesak ili pažnju. Uglavnom su zdravi, ali mogu biti skloni prejedanju, lijekovima, seksu ili alkoholu.

U pitanjima ljubavi, Škorpioni su odani, nježni, ali posesivni i vole kontrolu. (isto obrnuti polaritet preuzet od Bika), Oni su veseli i najviše ispunjeni s partnerom s kojim mogu kombinirati emocionalnu i seksualnu ljubav.
Škorpija je strastvena i posesivna i kada je u pitanju uspjeh, jer smatra da joj pripada, ali takve njene ambicije nisu nikada očigledne. Ona vješto krije svoje namjere.

Škorpija ima nepogrešiv stil. Često joj se dive, još češće je imitiraju. Njen cilj je da isprovocira reakcije posmatrača i da ostavi utisak moćne osobe, a istovremeno da izazove snažne emocije kod svih s kojima se susreće. Škorpija poseduje skrivenu snagu, a ta snaga Škorpije leži u njihovoj riješenosti da ono što započnu dovedu do kraja. Nikakva jednoličnost neće ih spriječiti da završe projekat kojeg su se prihvatili. Posebno ako to žele. Želja je ono što je njihova motivacija i moto. Najčešće i izgaraju zbog stava: Ja želim! Predani su cijelim bićem onome čega se prihvate. Škorpija radi vrijedno u tišini i čeka svoju šansu, uvek svjesna svojih vrijednosti. Škorpija sporo, ali sigurno preuzima kontrolu. Ona svoje želje pretvara u realnost, uz pomoć hladne, odmjerene i sasvim određene namjere.

Škorpija voli da radi sama, daleko od očiju javnosti. Poslovi koji u sebi nose neku tajnu, neizvjesnost ili rizik najviše ih privlače.

Oni vole da otkrivaju, zato su dobri policijski inspektori, ali i špijuni, ili čak kriminalci, dobri dijagnostičari, hirurzi. Znak je vezan i za sve poslove koji zahtjevaju uklanjanje onoga što više nije potrebno, za uništavanje, razaranje.

Snažno i duboko uživljavanje u ljudsku prirodu čini da su Škorpije izvrsni psiho-terapeuti, ali i kompozitori muzičkih djela, izuzetni pisci, vrsni glumci, demineri, rušioci, kockari. Sve što rade, rade predano do krajnjih dubina.

Maštovita i usamljena, Škorpija je bez premca u temeljitosti. Zbog toga postiže izvanredne rezultate kao istraživač. Škorpija je uspješan ljekar, naučnik, hemičar, misionar, asketa, političar, govornik, detektiv, revolucionar, kritičar, glumac, inspektor, policajac, vojnik. Uglavnom zanimanja vezana za uniforme ih privlače.

Ljudi sa suncem u sazvježđu Škorpije su tajanstveni, duboki, misteriozni, jake volje, regenerativni i destruktivni, uporni u namjeri, kretivni, samosvjesni, znaju se kontrolisati (osim kad je strast u pitanju), istrajni i tihi.

Neuhvatljive duše su rođene u znaku Škorpiona
(kaže poznati spiritualni astrolog Isabel Hickey
)

Na površini su ove osobe mirne, ali unutar njih je prava emocionalna drama. “Mirna vode brijege valja” njihov je moto. Uvijek žele ostati mirni izvana, otkriti tuđe motive, ali nikad neće otkriti svoje. Odlični su detektivi.  Žele da znaju sve, ko? i zašto?

Imaju tačnu svrhu  i snagu, dovoljnu da pobjede bilo kakvog suparnika, pa čak i sami sebe. Najviše od svega ime je potrebno da prevaziđu srdžbu, posesivnost i ljubomoru. Pripada im sve iz prirodne 8. kuce horoskopa: intersi za okultno, smrt, sex i novac.

Tri su faze koje moraju proći sve Škorpije barem u nekom dijelu svog života:

Škorion koji gmiže po prašini, Orao koji leti ili Feniks koji se rodi iz vlastitog pepela.

Skorpionima je dana skala emocija s rasponom većim nego drugima. Kad vole-vole do krajnjih granica, kad mrze – mrze do krajnjih granica. (Npr. ako je kod svih ostalih skala emocija od 1-5, onda je kod Škorpije do 10). U ,mogućnosti su osjetiti najtananije vibracije i senzibilitete emocija koje nisu dane drugim ljudima. Zbog toga i mnogo pate, i mnogo se raduju, mnogo vole i mnogo mrze.

               Vladajući planet : Pluton (planet regeneracije i velikog poretka)

ELEMENT: VODA
MOTO: JA ŽELIM!
KARAKTER: FIKSAN

           Duhovna lekcija koju moraju naučiti je : Oproštaj i zaborav!

PLUTON – planet razaranja i obnove

U mitologiji je Pluton bog podzemlja kod starih Rimljana, odgovara grckom bogu Hadu. Kao gospodar podzemlja i mrtvih, Pluton je bio jedan od najstrašnijih i najmocnijih bogova. Po astrolozima Pluton predstavlja smrt, regeneraciju i ponovno radanje. Njegov uticaj obuzima u potpunosti, daruje svijest o onome što je skriveno, daje snagu da izvršimo promjene koje ce izmjeniti naš život.

Može da izazove intenzivne opsesije, strahove i frustracije. On procišcava i obnavlja nas same i naše potencijale. Iskreno govoreci Plutonov uticaj u astrologiji još nije do kraja istražen, ali je jasno da ima ucešca u svim velikim promjenama koje nam se dešavaju u životu. Zato se uticaj Plutona u necijoj natalnoj karti mora dobro prouciti. Pluton se kroz Zodijak krece veoma sporo. U svakom znaku provede prosecno 20-tak godina. Pluton je veoma štetan u natalnoj karti, cvrsto je vezan za mracne sile i za crnu magiju. Tamo gdje se nalazi natalni Pluton, to je kuca  u koju cete sve gubiti.

AP

NARUČITE SVOJU NATALNU KARTU ILI NEKI OD POMOĆNIH HOROSKOPA – POSLOVNI, LJUBAVNI, USPOREDNI, SOLARNI. VIŠE INFORMACIJA O NARUDŽBI I CIJENAMA – OVDJE.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s