DOBA RETROGRADNE VENERE

COSMIC_VenusCapricorn_LG

Zaplovili smo u doba retrogradnog hoda Venere od 22. decembra 2013, i plovićemo s njom do 1. februara 2014.

Zasto je retro hor Venere značajan? Svi se nadaju, ulaskom u novu godinu, da će privući neke nove ljubavi, a zašto Veneru najviše vezujemo. Ipak, kad je ona u retrogradnom hodu, pa jos u hladnom znaku Jarca, njene suptilne karakteristike su drugačije nego tokom njenih redovnih tranzita kroz npr. znakove Vage i Bika, ili dok tranzitira kroz vase prvo i peto polje u Natalnoj karti, kao i dok dodiruje npr. vatrenog Marsa kad očekujemo povoljne romantične susrete i trenutke.

Kao planet ljubavi i vrijednosti, u periodu retro hoda Venere preispitujemo sta i koga vrijednujemo, sta nam znači ljubav, ispitujemo načine na koje je dajemo i na koje je želimo primiti. Astrologija često ne preporučuje ulazak u nove, ulazak u brak (vjenčanja), jer je najvjerojatnije da nismo najbolje preispitali nase emocije i da naše srce nije načisto. Kako ona podrazumjeva i vrijednosti, nije preporučljivo ulaziti u velike investicije, financijska i materijalna ulaganja, identično s tim, niti ulagati svoje srce!

Kako ona vlada ljepotom i estetikom, manje je povoljno i za promjene frizure, estetske tretmane, dekoracije, obnavljanje garderobe, renoviranja i sl, a pošto je povezana i sa društvenim dogadjajima, najvjerojatnije da okupljanja neće ici po planu.
Po pitanju ljubavi, prošle ljubavi se mogu pojaviti, a neke veze okončati. Sa Venerom u Jarcu, naš strah od odbijanja može biti naglašeno jak. Možemo preispitivati da li je neki odnos u skladu s našim ciljevima i ambicijama. S ovim nase ambicije, posao, karijera mogu doći u fokus, ispred pitanja srca. Jarac voli protokol i napredovanje, pa se možemo osjetiti ugroženim od strane onih koji hoce da nas prestignu ili zauzmu mjesto ispred nas. Stari prijatelji ili partneri mogu se pojaviti i zakomplikovati postojeću vezu, u kojoj se trenutno nalazimo, sto može biti veoma uznemiravajuće. Dok je Venera retrogradna, zaista ćemo se suočiti sa nekim pitanjima iz proslih veza. Biti će tesko i biti blizak s partnerom ili mu se približiti, ciniće se kao da se udaljavamo jedni od drugih. Poželjne ce biti nekonvencionalne, netipične, eksperimentalne i ne baš tako intimne veze. Venera u Jarcu donosi – hladnocu. Za one slobodne, ovo je dobro vrijeme da drže ‘oči otvorenima’. Jake veze će preživjeti, a mnogle labave će biti pred izazovom. Ovaj period je dobar za preispitivanje naših potreba u ljubavnom odnosu/braku, ali je krupnije ljubavne odluje najbolje odložiti do poslije 31. januara 2014. a kako ne bismo zalili zbog toga što ćemo kasnije mijenjati misljenje.

Po pitanju imovine, novca i financija, takodjer se preporuča odložiti krupnije investicije, kao sto su kupovina nove kuce, auta i sl. (dugoročna ulaganja).

Ne treba se toliko bojati ovog ciklusa, ali je bolje poslušati savjet. Posto Venera vlada vrijednostima, mi u tom periodu isto možemo imati pomjerene vrijednosti, a kojih bi smo se inače držali. Možemo se okrenuti kasnije i pomisliti ‘gdje nam je bila pamet’.
Za pitanja srca, to je posebno kasno. Čak i neke nove osobe koje sad upoznamo, kasnije kad ih pogledamo učiniće nam se manje atraktivnima.
Ono što je možda i pohvalno, sto s Venerom u Jarcu ni mi nismo pretjerano zagrijani. Tako da nije dobar period da išta ‘popravljamo’ u našim vezama. Tokom ovog perioda isplivaće nam na savjest neki dogadjaji iz prošlih veza. Ponekad će se bivsi ljubavnici zaista i pojaviti. Okončanje veza je zaista omiljeno reterogradnoj Veneri, stoga, ako želite staviti tačku na ‘i’, eto vam prilike.

Neki periodi kad je Venera bila retrogradna, a koje možete uporediti s nekim vasim dogadjajim su:

15. MAJ- 15. JUNI 2012.,
8 OKTOBAR – 18. NOVEMBAR 2010,
6. MART-17. APRIL 2009.,
27 JULI – 8 SEPTEMBAR 2007,
24 DECEMBAR 2005.- 3 FEBRUAR 2006.,

Zadnji put je Venera u Jarcu bila retrogradna od 1. januara – 3. februara 2006.

Posebno temperamentni možemo biti na spomen naših veza u periodu oko 15. janura, dok Venera bude u kvadratu s Marsom. Nije vrijeme za scene!

Najvažnije je da suzdržite i svoj jezik do 31. januara 2014, jer ćete biti skloni reći i priznati sve što vam je ‘na srcu’.

Kroz koju astrolosku kuću tranzitira retrogranda Venera, da li dolazi u bliski kontakt s vasim Ascedentom, MC-om, ili nekom natalnom planetom?

Venera vlada Bikovim i Vagom, koji će biti posebno osjetljivi na retrogradni hod Venere. Posebno kojima ovi znakovi padaju u polja ljubavi, posla i financija.
Takodjer će pogoditi podznak Ovan, jer je Vaga nasuprot i predstavlja partnera, a ik predstavlja financije, kao i podznak Škorpiona, jer je partner Bik. Takodjer, i one kojima su Bik i Vaga u polju ljubavi (podznak Jarac i Blizanac). Osobe kojima je Venera u Biku i Vagi će biti posebno osjetljive!

/Astropraksa/

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s