Natal Chart -Raspored kuća (metode)

Ovo što ću navesti, nije neko sveto slovo, ali je definitvno potvrđeno kroz moju praksu.

Mnoge stranice vam nude izradu BESPLATNO natalnog charta (grafički prikaz) tako da imate dosta izbora chartova (koje boje, veličine i izgleda) ćete koristiti.

Ipak, većina CHARTOVA (softvera) je podešena na metodu rasporeda astroloskih kuća – Placidus. Npr. na Astro.com stranici ćete naći i njihov prijedlog za odabir metode ‘Default’, koju su oni odredili, a koja je ipak podešena na Placidus.

Za početnike koji ne znaju, da napomenem da je to metoda rasporeda kuća u samom horoskopu (chartu) i da su mnogi astrolozi koristili ‘svoje’ metode podjele kuća.  Tako ako ukucate neku drugu opciju, vidjećete da je raspored kuća drugačiji, odnosno, da je neka planeta prešla iz 3. u 4. kuću ili da su kuće poredane prema standardnom Zodijačkom krugu od po 30 stepeni za svaki znak.

Ipak, u mojim počecima,kada sam se tek počela baviti astrologijom ja za to nisam znala. Tako ni moja učiteljica koja je astrolog iz stare skole kada su se chartovi ručno crtali.

Kao i svaki početnik učenje na svojoj natalnoj karti je nekako najprirodniji start, ali mi se desilo ( a vjerujem i većini vas) da mi se nikako tumačenja pojedinih planeta u znakovima ili vladara kuća nisu uklapala u ono što sam JA.

Tako sam proašla metodu Koch, koju i danas često koristim, mada ne isključujem Placidusa.

Koch je najbolje koristiti za psihološki profil osobe i skoro nikad ne omane u odnosu na Placidusa.

Evo primjera: (sad nećemo pominjati pojedinačne planetarne aspekte unutar karte)

PLACIDUS

Osoba sa MO konjukcijaVE u 6. kući u Djevici, može se činiti kao neko krhkog zdravlja , pretjerano osjetljiv na okolinu ili neko ko najviše zadovoljstva nalazi u radu i svakodnevnim aktivnostima ili druženju s radnim kolegama i interakciji i komunikaciji na poslu (vladar 6. kuće je Merkur).  I npr. ako to vidimo tako ćemo i tumačiti.

(Osoba je inače odličnog zdravlja,  nikako da uspostavi kvalitetne odnose na poslu, tako da joj to i ne pričinjava neko zadovoljstvo. Mada je komunikativna (Vladar sunčevog znaka i kuće je Merkur)  i na usluzi svima (Djevica, 6.kuća)

I osoba kaže TO NISAM JA:-(

Ista ta karta samo drugi metod je pomjerio situaciju u 5. kuću.

KOCH

Osoba sa MO konjukcijaVE u 5. kući u Djevici. Sad je Vladar kuće Sunce (jer je dio 5. kuće u LAVU).

Osoba je osjetljiva na djecu, zadovoljstvo nalazi u druženju, hobijima i ma dara za scenski nastup koji koristi za svoj posao ( Sunce je otislo u 6. kuću) Puno vremena troši na kreativni rad (Vladar ASC u ovom slučaju je Venera ) i ima dara za umjetnost.

I OSOBA KAŽE : TO SAM JA 🙂

I vidite šta se dešava. Zamislite još da treba da tumačite astroloske finese tipa prvo djete MO konjukcija Venera u 5. kući – pobačaj ili uvijek poteškoće s iznošenjem trudnoće! Zar nije bolje na vrijeme upozoriti osobu na vrijeme! Ili ako već ima djecu pitati ‘ Imali ste problem s nošenjem trudnoće ili pobačajem?’

Ukoliko osobu ne poznajete uopće (npr. radite kartu nekom koga ste upoznali na FB)  i ne znate njegove karakteristike, najbolje je u toku analiziranja karte pogledti tumačenja planeta i u KOCH i PLACIDUS metodi. Tako da kad dodje vrijeme za konsultacije imate mogućnost kroz neko pitanje da otklonite svoje dileme i bolje ‘profilirate’ osobu.

Kada su neke planete na prelazu iz kuće u kuću,  znamo da im dajemo tumačenje kao da su u obje. Npr. kad imate Marsa   pri kraju  u 12. kući, lako ga možete i tumačiti kao da je n ASC. Ipak, Marsova energija ima veći radijus i sigurno da je osoba poprimila snagu, pa se to odrazilo na 1. kuću.  Ali kad imate Mjesec u toj poziciji. , situacija se mnogo više mjenja.

Mjesec je osjetljiviji u 12. kući, a mnogo atraktivniji u 1. kući.

Dakle, dilemu ćete rješiti, ne samo nagađanjem, nego jos pogledom na PLACIDUS-KOCH. Vidite da li će se promjenom rasporeda kuća situacija očiglednije promjeniti. U većini slučajeva se desi da dotični planet ili svjetlo u potpunosti ostanu u 12. ili u potpunosti pređu u 1. kuću.

Ovo je dobro primjenivati posebno, ako se ne zna (do u minut) vrijeme rodjenja.

Ostalo već znate kako ide.

Koristite intuiciju!

Ipak pogledajte sve opcije koje vam se nude.

Također, noviji softveri dozvoljavaju promjenu metode i kod gledanja Tranzita, Progresa …. Bitno je ako gledate Natal po KOCH-u, da i tranziti budu po KOCHU i dr.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s